Mijn werk is een uit de hand gelopen hobby

25 apr
“Aize, kraanmachinist bij Klaas Bijlsma BV, is blij met zijn nieuwe kraan. "Er zit een camera op de meest dode hoek van de kraan. Nu zie ik alles wat er naast én achter me gebeurt."”
wo 25 apr 2018

Aize Stoker (37) is kraanmachinist bij Klaas Bijlsma BV in Sint Annaparochie en gek op zijn vak. Je hoeft hem aan het einde van de dag nog net niet van zijn kraan af te trekken, maar feit is dat zijn werk z’n alles is. “Klopt”, zegt hij zelf. “Voor mij is het een uit de hand gelopen hobby. Het is het mooiste dat er is. Zo kan ik erg genieten van de vrijheid. Ik heb een mobiele kraan en kan alle kanten op. Verder begin je altijd met niks en heb je op het eind een heel mooi werk gemaakt. Ook dat is altijd weer genieten. Zoals vorig jaar toen we in acht, negen maanden tijd een prachtige rotonde gemaakt hebben met fietstunnels en weet ik veel allemaal wat. Dat is mooi om mee te maken.”

“Jong geleerd, nog steeds gedaan”

De hobby van Aize begon al toen hij 13, 14 jaar was. Aize: “Op die leeftijd liep ik veel bij de buurman op de boerderij. Hij had ook een mobiele kraan en daar heb ik het al een beetje op geleerd. Zodoende ben ik het werk ingerold.” Met een diploma van de lagere landbouwschool deed hij nog een tijdje de middelbare maar toen werd hij 18 en is hij gaan werken. Aize is dan ook wat je noemt een self made man. Aize: ”Je leert het meest door het gewoon te doen en door opmerkingen van anderen ter harte te nemen. Zo heb ik het mezelf allemaal aangeleerd. Ik heb zelfs net nog een nieuwe kraan gekregen en ook dat is allemaal weer nieuw. Maar ik ben nog jong genoeg om dat allemaal direct door te krijgen. Je zit ook 40, 50 uur in de week op zo’n ding dus dat heb je gauw genoeg door.”

“Schrikmomentjes maak je altijd wel mee”

Momenteel doet Aize veel reconstructiewerk voor de KWS zoals straten aanleggen en alles wat daar bij om de hoek komt kijken. Zijn nieuwe kraan komt daar goed bij van pas. Hij is vooral blij met de camera op de kraan waardoor hij rondom alles kan zien. Aize: “Het is een camera op de meest dode hoek van de kraan en daarmee kan ik op het scherm een heleboel voetgangers, fietsers en auto’s waarnemen.  Vroeger was dat weleens een probleem. Nu zie je op een displaytje wat er naast én achter je gebeurt. Dat is een hele verbetering, zeker als je vaak in de stad moet werken zoals wij. Je wil gewoon ‘s avonds veilig thuiskomen zonder iemand geraakt te hebben. Dat is lastig hoor, met die brutale fietsers en auto’s in de steden. Ze schieten gewoon onder je door als ze de kans krijgen. Elke dag is het weer opletten en schrikmomentjes zitten er altijd bij.”

“Gewoon logisch nadenken voordat je aan het werk gaat”

Aize: “Ongevallen heb ik gelukkig nooit gehad. Ja, een keer een scootertje met wat blikschade. Die reed te hard en had mij niet gezien. Maar gelukkig is het daar bij gebleven. Dat komt omdat we veiligheid heel serieus nemen. Voor mij is dat een kwestie van opletten en logisch nadenken over hoe je aan het werk bent. Ofwel, met de juiste middelen hijsen, helmpje op en verkeersmaatregelen nemen als dat nodig is. En voordat je begint alles even goed bekijken. Staat alles goed? Waar moet er een hekje? Dat soort dingen allemaal. Zo ben je de hele dag wel bezig met veiligheid.”