Van koning op de weg naar meer tijd voor thuis

24 okt
“Lauran zocht naar meer balans tussen werk en thuis en ging in gesprek met zijn werkgever. “Het was altijd werken óf wat leuks doen. Nu is het en/en." ”
di 24 okt 2017

Lauran Renne uit Hattem is 30 jaar oud en zit al 14 jaar in het loonwerk. Toen hij net begon zaten zijn vrienden op Koninginnedag meestal op het terras een biertje te drinken, terwijl hij met een grote trekker en opraapwagen door het dorp reed. Lauran: “Toen vond ik dat stoer en was ik de koning op de weg. Nu denk ik dat ik toen lekker met mijn vrienden een biertje had moeten doen.“

“Het was altijd óf werken óf wat leuks doen, nu is het en/en.”

Lauran werkt als loonwerker op de kraan bij loonbedrijf Oldenhof in Heerde. Hij heeft het mooiste vak dat er bestaat en werkt het liefst zeven dagen in de week. Dat heeft hij ook vaak genoeg gedaan, maar na de geboorte van zijn zoon afgelopen juni doet hij het iets rustiger aan. Lauran: “Nu je ouder wordt, zie je wat het je in het verleden gekost heeft aan vriendschappen, sociale contacten en familie. Als ik het over zou mogen doen, deed ik het anders. Mijn opa zei altijd tegen mij ‘je werkt om te leven en je leeft niet om te werken’. Dat is lastig voor jongens die net als ik machinegek zijn. Die laten zich door hun baas heel makkelijk gek maken doordat ze op een grote trekker mogen rijden met een grote machine erachter. Dat vinden die jongens kicken, dat vond ik ook. Nu denk ik weleens ‘het is maar een machine, een vergankelijk iets’. Mijn zoon begint net te lachen en te brabbelen, en daar kan geen trekker tegenop.”

“Ik zei altijd ‘ja’, maar verkoop nu ook weleens ‘nee’.”

Lauran zocht dus meer balans tussen zijn werk en thuis. Maar je zoon kwam in zomer, een drukke tijd, dus hoe regelde je dat dan? Lauran: “Nou ja, je moet wel een keer ‘nee’ verkopen tegen je werkgever en je gezin voor laten gaan. Je kunt niet altijd maar overal ‘ja’ op zeggen. Maar, dat heb ik weinig hoeven doen. Bij Oldenhof hebben ze erg goed rekening met me gehouden. Ik denk dat een hoop bedrijven daar nog wat van kunnen leren. Elke week vroegen mijn werkgevers wel even van ‘goh, hoe gaat het thuis? Hoe is het met het vrouwtje? Joh, houd je het nog vol?’ Ze hebben er perfect rekening mee gehouden. Na de geboorte wilde ik meer vrij hebben en zeiden ze ‘Lauran, geef maar aan wat je wil.’ Dat heb ik gedaan en toen hebben we een uitstekende oplossing gevonden waar iedereen tevreden over is.”

“Belangstelling tonen, kost je niets maar levert veel op.”

Een beetje begrip en goede communicatie leidt dus naar een goede werksfeer met tevreden werknemers. Wat dat betreft wil Lauran andere werkgevers nog wel een tip meegeven: “Toon belangstelling! Dat is namelijk ontzettend fijn. Dat je maandagochtend op je werk een klapje op je schouder krijgt en iemand tegen je zegt ‘Hoe is het thuis?’, of ‘Als er wat is, komen hé’, of ‘Joh, als je vandaag eerder weg wil, geen enkel probleem hoor.’ Daar creëer je zoveel credits mee bij je mensen. Dat betalen ze later dubbel en dwars aan je terug. Niet alleen bij een zwangerschap hoor, ook bij ziekte en een overlijden bijvoorbeeld. Een beetje meelevendheid op zulke momenten en je hebt de helft van de credits al binnen.”