In welke fase van je
loopbaan zit jij?
-
tot 30 jaar
Een mooi vak en een mooi privéleven is de ideale combi. Maak je veel (te) lange werkdagen? Ben je ’s avonds altijd moe? Praat met je werkgever! Want het werkplezier van zijn mensen is de belangrijkste motor voor de groei van zijn bedrijf.
-
30+ jaar
Voor de meeste mensen is deze leeftijd de drukste periode in hun leven. Niet voor niets hebben veel van je leeftijdgenoten last van stressklachten. Laat het je niet gebeuren. Houd die balans vast! Praat er thuis over en blijf tijd voor jezelf vrijmaken.
-
45+ jaar
Hoe ouder je bent, hoe stabieler, zeggen ze. Zeggen ze dat ook over jou? Ja? Houden zo! En daarbij is een beetje stress op z’n tijd helemaal niet erg, wist je dat? Het wordt pas schadelijk als je niet meer tot rust komt en je bijna niet meer kunt ontspannen.
-
55+ jaar
Je pensioen komt dichterbij, maar je wilt de komende jaren met zoveel mogelijk plezier blijven werken. Als je stress buiten de deur houdt, goed slaapt, dagelijks minstens 30 minuten aaneen beweegt en leuke dingen blijft doen, dan komt dat prima voor elkaar.
Hoe is jouw werk-privebalans?
Doe de test
Kans op uitval
Deze test laat zien of je verhoogd risico loopt op het ontwikkelen van gezondheidsklachten. Lees onderstaande vragen rustig door en antwoord vooral eerlijk.
Herkenbaar?
Lees de verhalen van jouw vakgenoten

Van koning op de weg naar meer tijd voor thuis.
Persoonlijke verhalen
Vraag en antwoord
-
Hoe kan ik minder gaan werken?
In deeltijd werken kan in overleg met je werkgever. Soms past het niet bij de werkzaamheden die je doet, en is overleg over een andere functie de enige mogelijkheid om in deeltijd te gaan werken. Bij een deeltijd dienstverband hoort een loon in verhouding tot het deeltijdpercentage van jouw dienstverband. Ben je 57 jaar of ouder dan kun je ook minder werken door deel te nemen aan de seniorenregeling.
-
Wanneer geldt het tijd-voor-tijd principe?
De CAO geeft de werkgever de mogelijkheid om 50% van de gemaakte overuren te compenseren in tijd voor tijd. Als jij het er mee eens bent mogen ook alle overuren in tijd gecompenseerd worden.
-
Moet ik over werk-privé balans met mijn werkgever/werknemer in gesprek?
Het is verstandig om dit onderwerp bespreekbaar te maken.
- Hier vind je tips voor werkgevers en werknemers hoe je dit kunt doen.
- Hier vind je een video met een voorbeeld hoe ze dit bij Van Lokven doen.
-
Tot welke leeftijd moet ik eigenlijk doorwerken?
Als je hiermee het pensioen bedoelt, dan is er niet meer één leeftijd waarop iedereen stopt met werken. Wanneer jij kunt stoppen met werken hangt af van wat jij wilt en een aantal zaken, zoals je gezondheid, het inkomen dat je nog nodig hebt, en je pensioenopbouw. Met je inlogcode kun je op www.bplpensioen.nl allerlei varianten berekenen. Door de variabelen anders in te vullen zie je direct het effect op jouw pensioenuitkering.
-
Wat is het overbruggingsfonds (OBF)?
Bij bepaalde weersomstandigheden komt het voor dat de gebruikelijke werkzaamheden niet uitgevoerd kunnen worden. Wij noemen dat onwerkbaar weer. Het Overbruggingsfonds stelt in bepaalde gevallen bij onwerkbaar weer en daarmee samenhangend gebrek aan werk (bijvoorbeeld in de winter) de werkgever in staat zijn werknemers in vaste dienst te houden en de kosten daarvan op te vangen. Vanaf 9 oktober 2017 is het voor bedrijven uit de sector Loonwerk niet meer mogelijk om zich aan te melden. Voor bestaande deelnemers (bedrijven die al eerder deelnamen) blijft de regeling van kracht. Klik hier voor meer informatie.
-
Wat is Stigas?
Stigas helpt werkgevers, werknemers en zelfstandigen in agrarische en groene sectoren bij veilig en gezond werken. De dienstverlening van Stigas is er volledig op afgestemd. Denk aan:
- wettelijk verplichte activiteiten als risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE)en preventief medisch onderzoek (PMO)
- voorlichtingen en trainingen over onder andere machineveiligheid, gezond bewegen tijdens het werk en hygiëne
- speciale programma's als Werken aan morgen (duurzame inzetbaarheid)
Aan de slag!
Verbeter je werk-prive balans
Hier kun je zelf mee aan de slag
Is jouw werk-privé situatie een beetje uit balans? Dan vind je hier een aantal zaken die je zelf kun doen om beter in balans te zijn. Het is wel belangrijk dat je het ook met je werkgever bespreekt. Vooral als je worstelt met zaken die betrekking hebben op je werk.
Tips & tricks
Alles wat je nodig hebt om beter in balans te zijn

Verdiep je wat meer
in het onderwerp
Kijk hier voor extra informatie waarmee je thuis en op je werk beter in balans bent.

Maak er samen werk van
Alles wat je zelf kunt doen en aan inspiratie opdoet is mooi. Maar het is vooral belangrijk dat je het op je werk met elkaar bespreekt. Heel vaak is er veel meer mogelijk dan mensen denken. Alleen moet je als werknemer of werkgever natuurlijk wel weten wat er bij elkaar speelt. We helpen je graag om dat met elkaar op een goede manier te doen. Aan de slag!
Aan de slag